Svet-Stranek.cz
Boží mlýny melou.. .672 let od 1. písemné zmínky o Merbolticích (rok 1352)
Obec Merboltice a já

Povodeň 2013 v Merbolticích a v Česku:Boží mlýny melou.. .672 let od 1. písemné zmínky o Merbolticích (rok 1352)

Povodeň 2013 v Merbolticích a v Česku

Už několik dní prší, 1.6.13 leje celý den a noc, potok v Merbolticích stoupl a na jezech jsou slyšet valící se kameny, na některých místech v obci (u Kučírků a Hlaváčků) schází k vylití asi 5 cm. Na jezu u Kučírků vzala voda silný trám, který umožňoval nátok vody do náhonu na bývalé koupaliště. Hladiny potoků a řek začínají stoupat na některých místech ČR.

Stále prší i 2.6.13, na 45 místech v ČR jsou hlášeny 3. povodňové stupně, u Štěchovic vzala voda chatu - jeden člověk se utopil, druhý je nezvěstný. Některé toky v Čechách vystupují z břehů a zaplavují domy. Předpověď počasí není dobrá, má pršet. Už teď je vše podmáčené a voda se nevsakuje.Německo vyhlásilo stav katastrofy - tam jsou záplavy velké, voda začíná stoupat i v Rakousku a Polsku. Celá Evropa hlásí chladno - kolem 10 stupňů, na severu (Dánsko, Švédsko...) mají kolem 30 st. Počasí se zbláznilo.

3.6.2013 Merboltický potok klesá, stále však drobně prší, je zima (7 st.) a fouká vítr. Do pramene pitné vody zásobujícího veřejný obecní vodovod vnikla voda znečištěná bahnem z podmáčených okolních pozemků, voda z kohoutků v Merbolticích teče kalná a nedá se používat jako pitná.
Naše obec byla (až na drobné problémy) naštěstí od velké vody ušetřena, jinde však takové štěstí nemají. Nejhorší situace je v jižních, středních a severních Čechách. Velká voda si k dnešnímu dni vyžádala už 8 lidských životů. Mnoho lidí bylo evakuováno do bezpečí, také pražská zoo evakuovala zvířata. V ltavou v Praze protéká 2815 kubíků za vteřinu, normální stav je kolem 150 kubíků.Dramatická situace je na soutoku Labe a Vltavy, kde se setkávají dva rozvodněné toky. V Plzni utekli z výběhu v zoo 2 tygři, museli být uspáni.V Ústí n.L. je uzavřena silnice spojující Prahu s Děčínem, Labe je v UL dnes v 10.00 hod. na 712 cm, Děčín a okolní obce u Labe se připravují na povodňovou vlnu (evakuace, stavba protipovodňových stěn, pytle s pískem..). Labe má podle předpovědi vystoupat až na 10,5 m, což je přibližně o 1 m méně než v roce 2002, kdy jeho hladina dosáhla cca 12 m. Evakuuje se Hřensko. Velká voda také řádí v Krkonoších.

4.6,2013 jsou v Merbolticích dešťové přeháňky, potok klesl, ale ještě není na svém normálu.Vzhledem k znečištění pitných zdrojů v obci si musíme kupovat balenou vodu, dnes však v děčínském Kauflandu byla levnější neperlivá voda vyprodaná. Po třech dnech, kdy máme znečištěnou pitnou vodu, jsme dostali z Oú sms, že je k dispozici balená voda od obce.
Vltava v Praze kulminovala a začala mírně klesat. Voda teď zaplavuje Mělník, Terezín a další místa. Škody jdou do stamilionů. V Ústí n.L. má Labe už 10 m a Děčín čeká na povodňovou vlnu, nový odhad výšky hladiny Labe je 11.2 m, což je téměř jako v roce 2002. Jsou postaveny protipovodňové stěny, evakuují se všechny ulice, které Labe zaplaví. Asi nejvíc se obává Hřensko, kterým proteče všechna voda. Záplavy opět připravují lidi o majetek, ale i o životy. Podle mě to bude pro českou ekonomiku další rána.
Dunaj vystoupal na historické maximum, naposledy prý byla jeho hladina v takovéhle výši někdy v roce 1520. Z vody vyčnívají pouze střechy domů. Prostě katastrofa na evropské úrovni !

5.6.2013 Jižní a střední Čechy začínají počítat škody po záplavách a voda tu pomalu opadává, Nejhorší situace je v Mělníku, kde hrozí provalení protipovodňové hráze. Velká voda se teď valí na Ústí n.L, Děčín a Hřensko. Ohrožená místa na dolním Labi jsou evakuovaná a obyvatelé čekají na povodňovou vlnu, která přijde o něco později, než se původně předpokládalo, tedy až dnes večer. Hřensko je "mrtvou" obcí, bylo celé evakuováno, protože tudy se prožené veškerá voda z povodí Vltavy i Labe. V ÚL jsou uzavřeny mosty přes Labe a jedinou spojnicí mezi oběma břehy zajišťuje železniční most, lidé musí využívat vlak. V Děčíně byl uzavřen starý most, nový ještě funguje.


6.6.2013 Labe v UL i v DC v noci kulminovalo na 10,70 m a průtoku 3900 m3 za vteřinu. Voda nepřekročila obávanou hranici 11 m. V Ústeckém kraji je dnes 7500 domácností bez elektřiny. Zatímco v povodí Vltavy už začínají lidé uklízet spoušť po velké vodě, okolí dolního Labe musí čekat na opadnutí vzedmuté řeky.
Na fotografiích je také Merboltický potok., tentokrát k nám byl milosrdný, jinde však voda ničila a dokonce i zabíjela.

7.6.2013, zatímco jinde už uklízejí po velké vodě, Labe klesá velmi pomalu - od předešlého dne kleslo o cca 50 cm, dnes ráno je na 10,20 cm. Nejhorší situace je pořád ve Hřensku, kde se labská voda natlačila do koryta Kamenice a zaplavila celou obec, která zažívá další z velkých povodní. Ve Hřensku byly záplavy v letech 2002, 2003, 2006, 2010 a 2013. Na Labském nábřeží v Děčíně mohutný proud povalil a posunul velkou kotvou, která odolala katastrofální povodni v roce 2002. Obětí ničivých záplav už je 10 a 4 pohřešovaní, škody dosáhnou několika miliard, postiženo bylo 700 měst a obcí.

8.6.2013, Labe v Děčíně kleslo dnes pod 9 m, jsou však hlášeny na příští dny opět trvalejší deště, proto se nikde neodstraňují protipovodňová opatření. Naše vláda z rezerv uvolní něco přes 5 miliard Kč.
Záplavy z jihu Německa se přesouvají na sever země, Maďarsko očekává povodeň historických rozměrů na Dunaji, Bratislava se z takové povodně vzpamatovává.

9.6.2013, v noci v okolí obce Okoř bylo vyplaveno několik obcí bleskovou povodní na Zákolanském potoce, který má jinak po kotníky vody, Část středočeského kraje postihla v noci silná bouřka a déšť. Bouřky a trvalejší silný déšť hrozí Česku ode dneška 9.6. do úterního rána 11.6.
Obce a města, kde voda už opadla, uklízejí spoušť, protipovodňová opatření, jako zábrany, pytle s pískem apod., však odstranit nesmějí, protože se očekává další vlna povodní, jen přesně nevíme, kde. V Merbolticích dnes odpoledne pršelo, liják byl prudký, ale krátký, doprovázela ho bouřka, ale naštěstí se tu nic nestalo. V několika obcích byla blesková povodeň.

10.6.2013, dnes, v pondělí, je v Merbolticích zataženo, odpoledne i polojasno, ale neprší. Vše je po včerejším krátkém ale silném lijáku promočené. Na Labi je stále 3. povodňový stupeň, ale už se dá jet do Děčína, Labe klesá pomalu i ve Hřensku, ale tam se ještě jezdit nedá.

11.6.2013, dnes je v Merbolticích jasno a slunečno, Labe v Děčíně klesá klesá. Včera a v noci byly v některých obcích v ČR bleskové povodně, které napáchaly další škody. Odhad škod po předchozí povodní v ČR je 20 miliard ! Dnes už prší jen na Moravě.

12.6.2013, dnes, ve středu, máme nádherné počasí, Merboltický potok je úplně v klidu, jeho zvýšenou hladinu z předchozích dní připomíná jen polehlá tráva od silného proudu. Labe v Děčíně a v Ústí n.L. je na 3. stupmi, v Praze už rozebírají protipovodńové bariéry. Vláda uvolnila už několik miliard Kč na opravu silnic. Snad už bude od vody pokoj.

15.6.2013, hladiny řek a potoků jsou všude v klidu, pouze dolní tok Vltavy a Labe jsou na 1. povodňovém stupni a stále klesají. Na všech zaplavených místech se uklízí. Povodně si vyžádaly celkem 12 lidských životů.
Hřensko
Děčín u knihovny - povalená kotva
Děčín
4.6.2013 Ústí n.L., Labe je na 10 m a čeká se na povodňovou vlnu
4.6.2013 Děčín, Labe stoupá, povodňová vlna má dorazit v noci nebo ráno 5.5.2013
4.6.2013 Děčín, nová knihovna to asi taky odnese, foceno před povodňovou vlnou
5.6,2013 Hřensko
5.6.2013 Děčín srovnání
5.6.2013 Vilsnice
5.6.2013 Děčín
Merbotický potok naproti čp 31 (býv p. Niklová)
Z poklidného Merboltického potoka je dravá řeka
U Váňů
Most u zvonice
Splav poblíž zvonice
Náhon na rybník za bývalým mlýnem (tam bydlím já)
Most u Petričků
Merboltický potok u Kučírků
Most u býv. Janušků
Most u Holcapflů
Merboltický potok u Hlaváčků
Most pod úřadem
nejvyšší klenutý most v Merbolticích - tady je pro vodu dost místa
Loni opravená břehová zeď Merboltického potoka u
Levostranný přítok Merboltického potoka
Neustále prší a voda je všude