Svet-Stranek.cz
Boží mlýny melou.. .672 let od 1. písemné zmínky o Merbolticích (rok 1352)
Obec Merboltice a já

Havárie amerického bombardéru:Boží mlýny melou.. .672 let od 1. písemné zmínky o Merbolticích (rok 1352)

Havárie amerického bombardéru

Dne 14.2. 1945 došlo k havárii amerického bombardéru, jehož spodní střelec vyskočil z hořícího letadla nad Merbolticemi a zbytek posádky setrval v poškozeném letounu a vyskočil až téměř před samotnou havárií u obce Hřídelec u města Lázně Bělohrad.
Zkrácený příběh havárie B-17 si můžete přečíst na oficiálních stránkách obce Hřídelec http://hridelec.wbs.cz/letecká katastrofa 1945

Posádku létající pevnosti tvořilo 9 amerických letců:

Capt. Boylston B. Lewis - pilot
2 Lt. Robert S. Whitelaw - 2. pilot
1 Lt. Lester A. Harrison - navigátor
F/0 Joseph R. Sicard - bombometčík
T/Sgt. James F. Standlee Jr. - technik, střelec
Sgt. Hardin F. McCHesney Jr. - radiooperátor
Sgt. Alfred S. Lubojacky - spodní střelec
Sgt. Frank L. McDonough - střelec
Sgt. Lean Nahmias - střelec

Letoun: B - 17 G 42 - 97 185
Jednotka: 8. USAAF - 306.BG - 369. BS


Dne 21.7.2008 mě na obecním úřadě navštívili dva zástupci Úřadu ministra obrany USA z Washingtonu DC, kteří se zabývají pátráním po osobách zmizelých za druhé světové války. Zajímali se o informace o spodním střelci Alfredu Lubojackém od pamětníků a starousedlíků. Alfred Lubojacky zahynul v Merbolticích 14.2.1945. Jeho hrob nebyl nalezen, v záznamech německé policie bylo uvedeno, že byl nalezen americký letec v obci Mertendorf, byl mrtvý a vedle něho byl nalezen padák. Letec měl údajně "pouze" prostřelené stehno. dalších 8 členů posádky se zachránilo tím, že opustili hořící létající pevnost na padácích v oblasti Lázní Bělohrad. Letoun dopadl poblíž obce Hřídelec. Američany doprovázel pan Miloš Podzimek, autor publikace "Oheň v oblacích", ve které popisuje příběh posádky bombardéru. Informace shromažďoval 15 let.



Pomník odhalili příbuzní amerických letců

Hřídelec - Slzy dojetí provázely nedělní odhalení památníku věnovaného členům posádky amerického bombardéru B-17, který se zřítil u Hřídelce nedaleko Lázní Bělohradu. Přes dva metry vysoký žulový obelisk se jmény letců na desce stojí právě v místech, kam v polovině února 1945 dopadly trosky letadla zasaženého německou stíhačkou při náletu na Drážďany.

Setkání se zúčastnilo i na pětadvacet Američanů. Vedle vnuka Roberta Whitelawa, který na palubě B-17 během osudového letu sloužil ve funkci druhého pilota, mezi nimi byli například i dva sourozenci a neteř Alfreda Lubojackeho, spodního střelce, jenž tehdy jako jediný z devítičlenné posádky misi nepřežil.

Právě oni prožívali setkání velmi intenzivně, déle než půl století totiž o osudu svého příbuzného neměli žádné podrobnější informace. Teprve až před několika měsíci se Barbara P. Nealová od Miloše Podzimka z Lomnice nad Popelkou dozvěděla, že tělo jejího strýce bylo 15.února 1945 nalezeno u Merboltic, 20 kilometrů od Ústí nad Labem. Kde je pochován, však stále neví. !Už před deseti lety jsem byl v kontaktu s tehdejší snoubenkou Lubojackeho, Ale s jeho příbuznými se mně podařilo spojit zhruba před půlrokem." vysvětluje Podzimek, který po osudu členů posádky zříceného bombardéru intenzivně pátrá už přes patnáct let a své výsledky nedávno s pomocí bělohradské radnice zveřejnil prostřednictvím drobné publikace. Vedle vzpomínek pamětníků z okolí havárie a míst, kde letci přistáli na padácích, obsahuje především autentické svědectví několika členů posádky, s nimiž vedl Podzimek korespondenci. Stejně jako s dalšími americkými veterány a čerpal také z vojenských a leteckých archivů Spojených států.
Soukromý badatel chce v pátrání pokračovat. Pokusí se například najít i místo, kde byl Alfred Lubojacky pochován. "Do budoucna bych to rád zjistil, ale sehnat podstatné a věrohodné informace je stále náročnější, protože pamětníků ubývá. Pokusím se například projít archivy různých úřadů na Děčínsku." líčí Podzimek, kterému příbuzní za války zabitého letce na setkání pod Hřídeleckou horkou několikrát poděkovali. (www.jicinsky.net)


Odhalení památníku americkým letcům se uskutečnilo 8.5.2005.