Svet-Stranek.cz
Boží mlýny melou.. .672 let od 1. písemné zmínky o Merbolticích (rok 1352)
Obec Merboltice a já

Recepty:Boží mlýny melou.. .672 let od 1. písemné zmínky o Merbolticích (rok 1352)

Recepty

Podělím se s vámi o své osvědčené recepty. Protože jsem celý život chodila do práce, starala se o velkou rodinu, velký dům a velkou zahradu, nejradši jsem vařila jídla rychlá, jednoduchá, ale "jedlá". O víkendech přišla řada i na pracnější pokrmy. Naše rodina, hlavně manžel, má ráda pravou českou kuchyni, takže muselo být vždy uvařeno, žádná koupená pizza .
<< na začátek | < předchozí   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... |   další > | na konec >>
14.02.2013 Domácí houstičky

Domácí houstičky
500 g polohrubé mouky (já dávám celozrnnou - je to zdravější)
2,5 dl vlažného mléka
50 g. sádla, másla nebo margarínu
1 žloutek
20 g droždí
1 lžička cukru na kvásek
1/2 lžičky soli
mouka na vál, vejce a trochu mléka na pomazání
Já do těsta přidávám různá koření (tymián, sušený česnek, slunečnicová semínka apod. - podle chuti).
Z mléka, droždí a cukru udělám kvásek, pak vše smíchám a vypracuji hladké těsto - nesmí být moc tuhé, nechám na teple vykynout a dělám houstičky (upletu ze 3 válečků). Housky dám na plech vyložený pečícím papírem a nechám zase hodně vykynout na teplém místě. vykynuté potřu vejcem rozšlehaným v mléce a posypu mákem nebo kmínem. Peču dorůžova. Hodně záleží, aby housky dobře vykynuly.

18.11.2012 Jogurtový štrůdl

Jogurtový štrůdl
Těsto na tento štrůdl se krásně rozválí, netrhá se a po upečení je závin křehký a vláčný. Zkusila jsem bílý jogurt nahradit zakysanou smetanou a výsledek byl ještě lepší.

Potřebujeme: 400 g hladké mouky
1 bílý jogurt 150 g (nebo zakys.smetanu)
1 Hera
2 vejce
špetka soli
olej na pomazání závinu

Na náplň: strouhanka nebo drcené piškoty
jablka
vanilkový pudink
skořicový cukr
rozinky, oříšky
Mouku prosiju, přidám sůl, vejce a jogurt, nastrouhám Heru a zpracuju těsto. To rozdělím na 4 díly, vyválím dotenka, posypu strouhankou nebo piškoty, pokladu jablky nastrohanými nahrubo, posypu vanikovým pudinkem, skořicovým cukrem, přidám rozinky a oříšky. Štrůdl zabalím, dám na plech s pečícím papírem, potřu olejem a peču do růžova. Hotový závin posypu moučkovým cukrem. Věřte, že nestačí vychladnout.

01.07.2012 Rychlá a dobrá bublanina

Rychlá a dobrá bublanina
400 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
1 vanilkový cukr
300 g cukru krupice
1/2 hrnku oleje
1/2 hrnku mléka
4 vejce
tuk a mouka na plech

Mouku proseju do mísy a smíchám s práškem do pečiva. V jiné misce utřu 4 žloutky s cukrem,vanilkovým cukrem a olejem, přidám mouku s práškem a mléko a vymíchám hladké těsto, do kterého opatrně přimíchám tuhý sníh ze 4 bílků. Těsto naleju na vymaštěný a vysypaný plech, pokladu třešněmi nebo višněmi a peču 25 minut na 180 st. (zkuste špejlí). Hotovou bublaninu můžete pocukrovat, nebo na ní dát zakysanou smetanu a nebo šlehačku ze spraye. Je to rychlý a výborný letní moučník.

01.04.2012 Jidáše

Jidáše
Velikonoční jidáše
500 g hladké mouky
20 g droždí
2 lžíce oleje
2 lžíce medu
1 vejce
špetka soli
1/4 l mléka
cukr, rozinky namočené v rumu, med a mléko na potření
Z vlažného mléka, droždí a trošky cukru udělám kvásek, prosiju si mouku do mísy a dám k ní všechny ostatní přísady i s vykynutým kváskem. Zpracuji těsto o něco tužší než na buchty (robotem s metlami) a nechám ho vykynout. Pak krájím kousky, z kterých udělám tenkého "hada" (spíš žížalu) a stočím ho do spirály (na obrázku je vidět jak). Na plechu vyloženém pečícím papírem nechám jidáše vykynout, natřu je mlékem s cukrem, posypu rozinkami namočenými v rumu a dám na 10 minut upéct na 180 st. (do růžova). Ještě teplé jidáše potírám medem.

<< na začátek | < předchozí   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... |   další > | na konec >>