Recepty:Boží mlýny melou.. .672 let od 1. písemné zmínky o Merbolticích (rok 1352)
Recepty
Podělím se s vámi o své osvědčené recepty. Protože jsem celý život chodila do práce, starala se o velkou rodinu, velký dům a velkou zahradu, nejradši jsem vařila jídla rychlá, jednoduchá, ale "jedlá". O víkendech přišla řada i na pracnější pokrmy. Naše rodina, hlavně manžel, má ráda pravou českou kuchyni, takže muselo být vždy uvařeno, žádná koupená pizza .
04.03.2012
Skořicová bábovka s jablky
Tahle bábovka je nadýchaná a moc dobrá.
180 g krystalového cukru
180 g polohrubé mouky
3 vejce
6 lžic mléka
4 lžíce oleje
1 lžička skořice
2 velká jablka
1/2 prášku do pečiva
Žloutky vyšlehám s cukrem do pěny, přidám vrchovatou lžičku skořice a zašlehám. Přidám olej a mléko a vše opět zašlehám. Postupně zašlehám mouku smíchanou s práškem do pečiva a jemně vmíchám sníh z bílků. Úplně nakonec zamíchám do těsta rozinky a oloupaná jablíčka nakrájebá na malé kostičky. Těsto dám do vymazané a vysypané formy a peču necelou hodinu, nejdřív zprudka - asi 20 minut, a pak pozvolna dopeču. nechám vychladnout a vyklopím. Pocukruju.
27.02.2012
Tip na hubnutí -Kuřecí maso v jogurtu
Tento recept je vhodný při redukční dietě, nebo když si chcete udržet svou váhu. Kuřecí maso nakrájím buď na plátky, nebo na nudličky. Do bílého jogurtu (jde to i do zakysané smetany) přidám oblíbené koření, já dávám koupenou směs "Pikantní žebírka" nebo "Krkovička s česnekem ". V misce promíchám jogurt s kořením a vložím do směsi maso tak, aby bylo jogurtem obalené. Nechám ho tam chvilku odležet, lepší je nechat ho přes noc. Pak maso osmažím na pánvi na olivovém oleji - stačí malé množství oleje. Olivový olej je sice zdravý, ale je stejně kalorický jako jiné druhy olejů. Tak pozor, zdravé potraviny mohou mít stejnou kalorickou hodnotu jako ty nezdravé. Např. můusli tyčinka je hodně kalorická ! Při hubnutí je třeba jíst hodně zeleniny, tak se podívejte na fotku, to je můj oběd. :-)
04.01.2012
Kobercový nálet
Nevím, proč má tento recept takový název, ale chutná výborně.
Vepřové maso (krkovice, kýta..)
alespoň 3 cibule
Moravanka
sýr na strouhání
šlehačka
3 vejce
pepř, sůl, olej nebo sádlo
Maso nakrájím na plátky, osolím a opepřím. Na tuku osmahnu nakrájenou cibuli, na ní opeču plátky masa po obou stranách, aby se zatáhly. Pak vše přendám do pekáče (maso, cibuli i tuk), na maso dám celou Moravanku (větší kousky zeleniny nakrájím) a upeču doměkka. Před dopečením posypu strouhaným sýrem a zaliju šlehačkou, ve které jsem rozmíchala vejce. Ještě to krátce zapeču a je hotovo. Chutná to s bramborami, s kaší, nebo třeba jen s chlebem a je to výborné.
(stihla jsem, Bohužel, vyfotit jen zbytek)
06.09.2011
Švestkový koláč
Těsto: 30 g droždí, 300 ml mléka, 80 g cukru krupice, 80 g másla nebo Hery, špetka soli, 500 g hladké mouky, 1 - 2 žloutky.
Drobenka: 80 g cukru krupice, 100 g másla, 160 g hrubé mouky.
Dále potřebujeme tuk na vymazání plechu, polohrubá mouka na vysypání plechu, švestky.
V troše vlažného mléka rozmíchám droždí + trochu mouky a cukru, a nechám vzejít kvásek. Z mouky, rozpuštěného másla, žloutků rozkvedlaných ve zbylém vlažném mléce, ze soli a kvásku vypracuji řídší těsto, které nechám tak 20 min kynout. Rozprostřu ho na vymazaný a vysypaný plech a pokladu rozpůlenými vypeckovanými švestkami. Posypu drobenkou a pomaleji upeču. Do drobenky přidávám skořici, je to voňavější.