Recepty:Boží mlýny melou.. .672 let od 1. písemné zmínky o Merbolticích (rok 1352)
Recepty
Podělím se s vámi o své osvědčené recepty. Protože jsem celý život chodila do práce, starala se o velkou rodinu, velký dům a velkou zahradu, nejradši jsem vařila jídla rychlá, jednoduchá, ale "jedlá". O víkendech přišla řada i na pracnější pokrmy. Naše rodina, hlavně manžel, má ráda pravou českou kuchyni, takže muselo být vždy uvařeno, žádná koupená pizza .
15.02.2011
Zapečená jablíčka
Jablíček samozřejmě dělám celý pekáč, vejde se jich tam tak 8-10.
Jablka oloupu a zbavím jádřinců, jablíčka musí ale zůstat vcelku, vznikne v nich jen takový "tunýlek". Naskládám je do pekáče, do otvorů po jádřincích dám lžičku povidel a několik rozinek, na rozinky dám trochu hrubě drcených oříšků, jablíčka posypu skořicovým cukrem a zaliju červeným vínem asi tak do půlky jablek. Peču jen chvíli, jablíčka jsou brzy měkká, a kdyby jste je pekli moc dlouho, rozpadla by se. Po upečení je ozdobím čokoládovou polevou (z pytlíku, který se rozehřívá ve vodě) nebo zakysanou smetanou, jak kdo má chuť. Alkohol z vína se vypaří, můžou to i děti.
Na fotce je zapečené jablko, ke kterému jsem přidala sušené švestky, nasáknou se vínem a je to výborné.
15.02.2011
Skleničkový perník
Tento perník je rychlý a moc dobrý. Ve větší míse smíchám 3 skleničky (250ml) polohrubé mouky, 2 skleničky krystalového cukru, 2 lžíce kakaa, lžičku perníkového koření, 1 prášek do pečiva, rozinky, mandle, oříšky, kandované ovoce. Všechny sypké přísady promíchám a přidám 2 skleničky mléka, 1,5 skleničky oleje, 2 vejce, 3 lžíce medu, 2 lžíce rumu, Těsto naleju do vymazaného a hrubou moukou nebo kokosem vysypaného hlubšího plechu. Peču ve vyhřáté troubě při 180 st. asi půl hodiny, špejlí poznám, jestli je perník pečený. Někdy dávám na těsto nalité na plech lžičkou povidla nebo meruňkový džem - jednotlivé lžičky vždy kousek od sebe po celém povrchu perníku, při pečení džem klesne a zapeče se do těsta. Po vychladnutí zdobím čokoládovou polevou a spařenými mandlemi, nebo citrónovou bílou polevou, a nebo jen pocukruju. Výborné !
15.02.2011
Bůček v pikantní kašičce
Vepřový bok (může být i krkovička) uvařím do měkka, do vody přidám sůl, pepř, nové koření a bobkový list. Maso vařím v tlakáči, takže je za chvíli hotové. Připravím si pikantní kašičku: Namačkám minimálně jednu hlavičku česneku, když je maso větší, tak i dvě hlavičky, přidám lžíci plnotučné hořčice, tři lžíce ostrého kečupu, trocho sojovky a trochu vorčestru. Kašičku promíchám a namažu ji na ještě teplé uvařené maso, lepší je maso nakrájet na silnější plátky. Namazané maso zase "připlácnu" ks obě a po vychladnutí ho zabalím do alobalu. Maso se musí nechat odležet do druhého dne, jí se studené s chlebem, To fakt zkuste !
15.02.2011
Rohlíčky
40 dkg hladké mouky
zakysaná smetana
1 Hera
Výše uvedené smíchám a těsto nechám v chladu chvilku odležet. Pak si kousek oddělím a rozválím na slabý plát, z kterého krájím podlouhlé trojúhelníky. na širší konec každého trojúhelníčku dám lžičku povidel, nebo tvarohové nádivky s rozinkami, nebo ořechovou nádivku, dělala jsem je i s makovou nádivkou. od širšího k slabšímu konci zabalím do tvaru rohlíčků, potřu rozšlehaným vejcem a peču dorůžova. ještě teplé posypu moučkovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem. Rohlíčky jsou vláčné i druhý den. Nestihla jsem je vyfotit, na fotce z internetu jsou úplně stejné.