Svet-Stranek.cz
Boží mlýny melou.. .672 let od 1. písemné zmínky o Merbolticích (rok 1352)
Obec Merboltice a já

Recepty:Boží mlýny melou.. .672 let od 1. písemné zmínky o Merbolticích (rok 1352)

Recepty

Podělím se s vámi o své osvědčené recepty. Protože jsem celý život chodila do práce, starala se o velkou rodinu, velký dům a velkou zahradu, nejradši jsem vařila jídla rychlá, jednoduchá, ale "jedlá". O víkendech přišla řada i na pracnější pokrmy. Naše rodina, hlavně manžel, má ráda pravou českou kuchyni, takže muselo být vždy uvařeno, žádná koupená pizza .
<< na začátek | < předchozí   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... |   další > | na konec >>
09.04.2011 Hančiny buchty

Hančiny buchty
500 g polohrubé mouky, 100 g cukru moučka, 100 g majolky, 2 žloutky, špetka soli, 200 - 250 ml vlažného mléka, tvaroh, povidla, máslo na vymazání pekáče a potření buchet. 30 g droždí.
Z droždí, lžičky cukru, trošku mouky a mléka zadělám kvásek a nechám ho přikrytý vykynout. Do mísy dám mouku, cukr, žloutky, sůl, majolku, kvásek a zbytek vlažného mléka a zadělám vláčné těsto, které nechám na teplém místě kynout tak 1 hodinu. Z vykynutého těsta vyválím placku a skleničkou vykrajuju kolečka, na která dám náplň (tvaroh, povidla, výborné jsou i švestky). Zabalené buchty dávám "švem" dolů do vymazaného pekáče a každou potřu máslem. Nechám je ještě tak 20 minut kynout na pekáči, a pak je peču dozlatova. V elektrické troubě na 180 st. asi půl hodiny, v kachláčích podle oka. Upečené vyklopím a nechám vychladnout. Pocukruju je. Dnes jsem měla jen majolku "pikant" a buchty z ní byly taky výborné :-)

27.03.2011 Jablečné langoše

Jablečné langoše
500 g hladké mouky, 5 dl mléka, 150 g bílého jogurtu, 150 g jablek ( 3 jablka), 20 g droždí, 20 g cukru, špetka prášku do pečiva, olej na smažení, cukr a skořice na posypání

Langoše dělám ze dvou dávek, takže dávám 6 jablek, které oloupu a nastrouhám do mísy. Přimíchám jogurt, prášek do pečiva, cukr a kvásek (droždí s mlékem), přidám mouku a vypracuju vláčné těsto. (Do těsta přidávám trochu skořicového cukru - krásně voní). Těsto nechám pod útěrkou vykynout asi půl hodiny a pak dělám langoše. Smažím je na oleji dozlatova a posypu moučkovým cukrem smíchaným se skořicí. Výborné je potřít langoše podušenými jablky s cukrem a skořicí.
(Než jsem je stačila vyfotit, byly skoro pryč)

19.03.2011 Roláda

Roláda
Tohle je opravdová mňamka !
Plát hovězího masa rozklepu na prkýnku posypaném strouhankou, rozklepané maso osolím a opepřím a namažu plnotučnou hořčící. Na pánvi zpěním nakrájenou cibuli a na kostičky nakrájenou anglickou slaninu, když směs trochu prochladne, rozprostřu ji na plát masa a na směs naskládám plátky kyselé okurky. Maso pevně stočím do rolády a převážu provázkem. Roládu ze všech stran opeču na oleji a dám do pekáče i s výpekem, trochu podleju vodou nebo vývarem.. K roládě přidám několik bobkových listů a peču doměkka. Máme to rádi s bramborovou kaší. Jestli máte menší kousky masa, je možné udělat několik menších roládek stejným způsobem. Je to vynikající !!!

14.03.2011 Rychlé kokosové řezy

Rychlé kokosové řezy
Hrnek kokosu, 2 hrnky hladké mouky, 1 kypřící prášek, 1 vanilkový cukr, 1 hrnek krupicového cukru - sypké přísady promíchám a přidám 3 vejce, 1 hrnek mléka a půl hrnku oleje. Těsto promíchám, naleju na hlubší plech vyložený pečícím papírem a upeču (asi 25 minut na 180 stC.). Vychladlý korpus potřu čokoládovou polevou a posypu kokosem. Je to jednoduché, rychlé a moc dobré.

<< na začátek | < předchozí   | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | ... |   další > | na konec >>