Svet-Stranek.cz
Boží mlýny melou.. .672 let od 1. písemné zmínky o Merbolticích (rok 1352)
Obec Merboltice a já

Recepty:Boží mlýny melou.. .672 let od 1. písemné zmínky o Merbolticích (rok 1352)

Recepty

Podělím se s vámi o své osvědčené recepty. Protože jsem celý život chodila do práce, starala se o velkou rodinu, velký dům a velkou zahradu, nejradši jsem vařila jídla rychlá, jednoduchá, ale "jedlá". O víkendech přišla řada i na pracnější pokrmy. Naše rodina, hlavně manžel, má ráda pravou českou kuchyni, takže muselo být vždy uvařeno, žádná koupená pizza .
<< na začátek | < předchozí   | ... 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |   další > | na konec >>
14.03.2011 Chlupaté knedlíky

Chlupaté knedlíky
Mám s vařením dlouholeté zkušenosti, tak už většinou vařím "podle oka". Někdo dělá chlupaté knedlíky ze syrových brambor, ale často se stane, že po uvaření "zmodrají" a jsou nevzhledné. Já dávám 2/3 vařených a 1/3 syrových brambor. Přidám vejce, sůl a hrubou mouku, vypracuju těsto, ne moc tuhé, ani ne moc řídké. Mokrou lžící vykrajuju kousky těsta a druhou rukou (namočenou) z kousků tvaruji knedlíky. Ty hned dávám do vařící osolené vody, vařím tak 10 minut. Můžete si jeden rozkrojit na zkoušku, jestli je vařený. Uvařené knedlíky vyndávám děrovanou naběračkou na velký tác a nechám je prochladnout.
Před tím už jsem podusila kysané zelí, přidám sůl a cukr podle chuti, my máme radši sladší - proto někdy do zelí přidávám rozinky. Nakonec do zelí zamíchám cibulku osmaženou do zlatova. Knedlíky smíchám se zelím a na každou porci ještě dávám osmaženou cibulku, nebo slaninu. Chlupaté knedlíky jsou lepší druhý den, podávám je s pečeným nebo uzeným masem.

05.03.2011 Boží milosti

Boží milosti
250 g hladké mouky, špetka soli, 50 g másla, 50 g cukru krupice, 2 žloutky, 2 lžíce bílého vína, 5 lžic zakysané smetany, lžička citrónové kůry, olej na smažení, moučkový a vanilkový cukr na obalení. Z přísad udělám těsto a dám ho na půl hodiny do chladna. Pak z něj vyválím plát asi 4 mm silný a zubatým rádýlkem vykrajuju obdélníčky, ve středu každého proříznu rádýlkem křížek. Smažím v rozpáleném oleji do růžova- musí v oleji plavat. Ještě teplé je obalím v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem. Boží milosti smažím v litinovém kastrolu s pokličkou, když se při smažení na chvíli přikryjí, nafouknou se, a tak to má být. Účastníkům masopustu moc chutnaly.

05.03.2011 Masopustní koblihy

Masopustní koblihy
350 g polohrubé mouky, 4 žloutky, 40 g másla, 40 g droždí, 1,25 dl vlažného mléka, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžíce rumu, mouka na vál, marmeláda (já mám nejradši meruňkovou), olej na smažení. Ohřeju si mléko a rozdrobím do něj droždí, přidám trochu mouky a vanilkový cukr, promíchám, přikryju a nechám vzejít kvásek. Do mísy prosyju mouku, přidám kvásek, žloutky, rum, rozpuštěné vlažné máslo a vypracuju hladké těsto, zakryju ho útěrkou a nechám na teplém místě vykynout - tak 30 - 45 minut. Vykynuté těsto rozválím asi tak na 1 cm. Vykrajuju kolečka, na polovinu z nich dám marmeládu a přikryju prázdným kokečkem z těsta. Po okrajích přimáčknu a o malinko menší skleničkou znovu vykrojím - okraje se tak přitisknou a kobliha je pěkně kulatá. Pod útěrkou nechám ještě chvíli kynout a pak koblihy smažím v rozpáleném oleji - musí plavat.. Smažím v litinovém kastrolu a ze začátku přikryju pokličkou- koblihy se nafouknou. Správnou teplotu na smažení poznám podle toho, když do oleje ponořím špičku špejle - musí zasyčet. Po vychladnutí pocukruju.

03.03.2011 Buchtičky s krémem

Buchtičky s krémem
500 g polohrubé mouky, 70 g cukru, 70 g tuku (Hera), asi 2,5 dl vlažného mléka, 1 žloutek, 20 g droždí, špetka soli, mouka na vál, máslo na pomaštění.
Na krém: 8 dl mléka, 2 vejce, 90 g cukru, 60 g pudinkového prášku s vanilkovou příchutí (asi 1 a 1/2 sáčku), špetka soli.
V polovině mléka rozmíchám droždí se lžící cukru a nechám vzejít kvásek. Do mísy dám mouku, sůl, kvásek, zbylé mléko, cukr a žloutek. Promíchám, a pak přidám rozpuštěný tuk. Udělám vláčné těsto a nechám ho na teplém místě vykynout. Z těsta dělám malé buchtičky, každou na pekáči potřu tukem. a nechám ještě chvíli kynout. Peču do růžova.
Krém: Pudink smíchám s cukrem a rozmíchám v polovině mléka. Zbylé mléko přivedu k varu a přiliju pudinky. Pořád míchám do zhoustnutí. Když krém trochu zchladne, vmíchám žloutky - pozor- nesmí se vařit !. Do zchladlého krému vmíchám sníh z bílků s trochou soli. Výborné je přidat do krému trochu rumu.

<< na začátek | < předchozí   | ... 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 |   další > | na konec >>