Mám s vařením dlouholeté zkušenosti, tak už většinou vařím "podle oka". Někdo dělá chlupaté knedlíky ze syrových brambor, ale často se stane, že po uvaření "zmodrají" a jsou nevzhledné. Já dávám 2/3 vařených a 1/3 syrových brambor. Přidám vejce, sůl a hrubou mouku, vypracuju těsto, ne moc tuhé, ani ne moc řídké. Mokrou lžící vykrajuju kousky těsta a druhou rukou (namočenou) z kousků tvaruji knedlíky. Ty hned dávám do vařící osolené vody, vařím tak 10 minut. Můžete si jeden rozkrojit na zkoušku, jestli je vařený. Uvařené knedlíky vyndávám děrovanou naběračkou na velký tác a nechám je prochladnout.
250 g hladké mouky, špetka soli, 50 g másla, 50 g cukru krupice, 2 žloutky, 2 lžíce bílého vína, 5 lžic zakysané smetany, lžička citrónové kůry, olej na smažení, moučkový a vanilkový cukr na obalení. Z přísad udělám těsto a dám ho na půl hodiny do chladna. Pak z něj vyválím plát asi 4 mm silný a zubatým rádýlkem vykrajuju obdélníčky, ve středu každého proříznu rádýlkem křížek. Smažím v rozpáleném oleji do růžova- musí v oleji plavat. Ještě teplé je obalím v moučkovém cukru s vanilkovým cukrem. Boží milosti smažím v litinovém kastrolu s pokličkou, když se při smažení na chvíli přikryjí, nafouknou se, a tak to má být. Účastníkům masopustu moc chutnaly.
350 g polohrubé mouky, 4 žloutky, 40 g másla, 40 g droždí, 1,25 dl vlažného mléka, 1 sáček vanilkového cukru, 2 lžíce rumu, mouka na vál, marmeláda (já mám nejradši meruňkovou), olej na smažení. Ohřeju si mléko a rozdrobím do něj droždí, přidám trochu mouky a vanilkový cukr, promíchám, přikryju a nechám vzejít kvásek. Do mísy prosyju mouku, přidám kvásek, žloutky, rum, rozpuštěné vlažné máslo a vypracuju hladké těsto, zakryju ho útěrkou a nechám na teplém místě vykynout - tak 30 - 45 minut. Vykynuté těsto rozválím asi tak na 1 cm. Vykrajuju kolečka, na polovinu z nich dám marmeládu a přikryju prázdným kokečkem z těsta. Po okrajích přimáčknu a o malinko menší skleničkou znovu vykrojím - okraje se tak přitisknou a kobliha je pěkně kulatá. Pod útěrkou nechám ještě chvíli kynout a pak koblihy smažím v rozpáleném oleji - musí plavat.. Smažím v litinovém kastrolu a ze začátku přikryju pokličkou- koblihy se nafouknou. Správnou teplotu na smažení poznám podle toho, když do oleje ponořím špičku špejle - musí zasyčet. Po vychladnutí pocukruju.
500 g polohrubé mouky, 70 g cukru, 70 g tuku (Hera), asi 2,5 dl vlažného mléka, 1 žloutek, 20 g droždí, špetka soli, mouka na vál, máslo na pomaštění.
návštěvníků stránky | |
---|---|
celkem | 248 511 |